Léčba kloubů pomocí obohacené plazmy: Revoluční přístup k regeneraci chrupavky

Jak obohacená plazma pomáhá v léčbě kloubů

Léčba kloubů pomocí obohacené plazmy, známá také jako PRP (Platelet-Rich Plasma) terapie, představuje moderní a účinný způsob, jak napomoci regeneraci poškozené kloubní chrupavky. Artróza, běžné degenerativní onemocnění kloubů, může být výrazně zmírněna díky této metodě, která využívá biochemické vlastnosti krevních destiček k podpoře hojení a regenerace.

Proces získání plazmy s vysokým obsahem destiček

Abychom mohli využít léčebné vlastnosti obohacené plazmy, je zapotřebí nejprve získat plazmu s vysokým obsahem krevních destiček. Tento proces začíná standardním odběrem krve pacienta, která je poté centrifugována ve speciální stříkačce. Tímto způsobem jsou odděleny jednotlivé složky krve, a plazma bohatá na trombocyty je následně aplikována do postiženého kloubu.

Plazma je vyoužívána k léčbě kloubů a je aplikována za sterilních podmínek přímo do kloubu.

Průběh léčby

Léčba obohacenou plazmou obvykle probíhá v několika fázích. Podle typu onemocnění a stupně poškození chrupavky je do kloubu opakovaně aplikována plazma s vysokým obsahem krevních destiček. Tento postup výrazně napomáhá přirozenému hojení defektů kloubního povrchu a zpomaluje postup artrózy.

Aplikace PRP plazmy je bezbolestný zákrok a provádí se v ordinaci. Aplikaci provádí lékař.

Jak léčba funguje

Krevní destičky obsahují růstové faktory, které při aplikaci do kloubu s poškozenou chrupavkou navozují biochemicky stav podobný růstu organismu. To umožňuje dočasnou regeneraci chrupavky a zlepšení celkového stavu kloubu. Tento postup může významně oddálit potřebu chirurgického zákroku, jako je implantace kloubní náhrady.

Kdo může tuto léčbu využít

Mírné až střední poškození chrupavky

Léčba obohacenou plazmou je nejúčinnější u pacientů s mírným až středním poškozením chrupavky. U těchto pacientů může plazma podpořit úplné hojení povrchových defektů, což vede k obnově plné funkce a odstranění bolesti.

Těžké poškození chrupavky

U pacientů s těžkým poškozením chrupavky, kde jsou defekty hlubší a chrupavka již zcela chybí, je účinnost léčby nižší. V takových případech může být plazma použita jako doplňková léčba k oddálení progrese onemocnění, ale často je nutná i další chirurgická intervence.

Další aplikace plazmy s vysokým obsahem trombocytů

Léčba úrazů kloubů a vazů

Kromě léčby artrózy se obohacená plazma úspěšně využívá i při léčbě úrazů kloubů a vazů. Nejčastěji se aplikuje do kolene nebo kyčle, přičemž před aplikací je důležité provést RTG snímek kloubu. V některých případech, zejména u úrazů, je vhodná i artroskopie k přesnému určení rozsahu poškození.

Léčebný plán a bezpečnost

Léčba plazmou s vysokým obsahem trombocytů je bezpečná a odpovídá přísným normám pro manipulaci s krevními preparáty. Zahrnuje několik aplikací, obvykle pět, které jsou rozloženy do několika týdnů, a jednu aplikaci po třech měsících. Tento postup je prováděn erudovanými ortopedy, kteří zajišťují nejen bezpečnou manipulaci, ale i přesnou aplikaci plazmy do postiženého místa.

Jak probíhá samotný zákrok

Příprava a aplikace plazmy

Celý proces začíná odběrem krve pacienta do speciální dvoudutinové stříkačky ACP Arthrex. Po odstředění na speciálně kalibrované centrifuze se separuje plazma, která je okamžitě aplikována do léčeného kloubu. Tento zákrok je prováděn v ambulantním prostředí a nevyžaduje hospitalizaci.

Komplexní vyšetření a individuální přístup

Před zahájením léčby je pacient důkladně vyšetřen, aby byl stanoven optimální postup léčby. Toto vyšetření zahrnuje zhodnocení stavu kloubů, provedení potřebných diagnostických testů a stanovení individuálního léčebného plánu.

Výhody a nevýhody léčby obohacenou plazmou

Výhody

  1. Přirozená regenerace: Obohacená plazma podporuje přirozenou regeneraci kloubní chrupavky.
  2. Bezpečnost: Léčba využívá vlastní krev pacienta, což minimalizuje riziko alergických reakcí nebo přenosu infekcí.
  3. Zlepšení kvality života: Pacienti často hlásí zlepšení pohyblivosti a snížení bolesti po léčbě.

Nevýhody

  1. Omezená účinnost u těžkých případů: U pokročilé artrózy nebo těžkého poškození chrupavky je účinnost léčby nižší.
  2. Náklady: Ošetření může být finančně náročné a nemusí být vždy hrazeno pojišťovnou.
  3. Opakované aplikace: Pro dosažení optimálních výsledků je často nutné opakovat aplikace, což může být pro některé pacienty nepohodlné.

Závěr

Léčba kloubů pomocí obohacené plazmy představuje inovativní a účinný přístup k regeneraci kloubní chrupavky. Díky využití růstových faktorů obsažených v krevních destičkách nabízí tato metoda významné zlepšení kvality života pro pacienty s artrózou nebo po úrazech kloubů. Přestože není vhodná pro všechny případy, nabízí významné benefity pro mnoho pacientů a představuje důležitou alternativu k tradičním chirurgickým zákrokům.

Další přístrojová fyzikální terapie, která vám uleví od potíží

Super Indukční systém

Elektromagnetický indukční stimulátor nabízí spolehlivou a účinnou metodu trvalé léčby bolesti a růstu svalové hmoty! Kombinace vysokofrekvenčních a vysokoenergetických impulsů umožňuje nejlepší možný terapeutický úspěch v co nejkratším čase.

Vysokovýkonný laser 3.generace

Laser s unikátní vlnovou délkou 1064nm a výkonem až 20W proniká hluboko do tkání až 15cm! Tato terapie tak představuje velmi efektivní způsob léčby u měkkotkáňových poranění - svalů, šlach a vazů. Biostimulační efekt působí na úrovni přestavby buněčného metabolismu.

Rázová Vlna

Rázová vlna se aplikuje do těla bez jakéhokoliv poškození. Působí na principu vytváření mechanických vibrací a tím tak převádí energii do poškozené tkáně. Mechanickou energií dochází k podráždění a stimulaci buněk v důsledku deformace cytoskeletu – buněčné kostry.

Magnetoterapie

Regenerační, ortopedické, magnetoterapeutické přístroje vytvářejí specifické nízkofrekvenční pulsní magnetické pole, které má na člověka přímé regenerační účinky, a tím pozitivně ovlivňuje psychickou i fyzickou pohodu člověka. Jsou nezbytnou součástí každé fyzioterapie.

Elektroléčba a VAC systém

Využívání ůčinků různých forem elektroterapie má v léčebné rehabilitaci tradiční místo. Efekt elektroléčby spočívá v optimálně zvoleném terapeutickém ovlivnění symptomů a dysfunkcí, zejména pohybové soustavy.

Kolagenové injekce do kloubu

Viskosuplementační kloubní výživa je moderní prostředek, který zpomaluje přirozené opotřebení chrupavky a léčí tak artrózu. Je určena pro sprotovce, seniory a lidi s obezitou, u kterých je opotřebení rychlejší.

Ortopedické vložky s 3D otiskem

Jedinečná technologie pomocí pěny Formax, která zabezpečuje 3D otisk vaší nohy a zajišťuje tak nejlépe padnoucí vložky na trhu!

    Objednejte se k vyšetření pomocí některé z následujících možností:

    ON-LINE akutní ošetření

    Nabízíme servis „akutního ošetření do týdne“ V případě urgentního objednání stačí kliknout zde.



    ON-LINE rezervační systém

    Využijte našeho „ON-LINE objednání“ a vyberte si termín, který vám nejvíce vyhovuje. Pokud jste termín k objednání nenašli, kontaktujte nás prosím přes objednávkový formulář a my se vám co nejdříve ozveme.



    Objednávkový formulář

    Vyplňte objednávkový formulář, vyberte si typ ošetření a my vás dále budeme kontaktovat. Rozmezí cen u některých vyšetření je stanoveno na základě délky procedury a odborného lékařského hodnocení.

    Telefonní kontakt

    Kontaktujte nás na telefonním čísle +420 797 994 362